Skip to content
Dostosuj preferencje dotyczące zgody

Używamy plików cookie, aby pomóc użytkownikom w sprawnej nawigacji i wykonywaniu określonych funkcji. Szczegółowe informacje na temat wszystkich plików cookie odpowiadających poszczególnym kategoriom zgody znajdują się poniżej.

Pliki cookie sklasyfikowane jako „niezbędne” są przechowywane w przeglądarce użytkownika, ponieważ są niezbędne do włączenia podstawowych funkcji witryny.... 

Zawsze aktywne

Niezbędne pliki cookie mają kluczowe znaczenie dla podstawowych funkcji witryny i witryna nie będzie działać w zamierzony sposób bez nich. Te pliki cookie nie przechowują żadnych danych umożliwiających identyfikację osoby.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Funkcjonalne pliki cookie pomagają wykonywać pewne funkcje, takie jak udostępnianie zawartości witryny na platformach mediów społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcje stron trzecich.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Analityczne pliki cookie służą do zrozumienia, w jaki sposób użytkownicy wchodzą w interakcję z witryną. Te pliki cookie pomagają dostarczać informacje o metrykach liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Wydajnościowe pliki cookie służą do zrozumienia i analizy kluczowych wskaźników wydajności witryny, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia użytkownika dla odwiedzających.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Reklamowe pliki cookie służą do dostarczania użytkownikom spersonalizowanych reklam w oparciu o strony, które odwiedzili wcześniej, oraz do analizowania skuteczności kampanii reklamowej.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Stowarzyszenie ?Na Rzecz Rozwoju Miasta i Gminy? rozpoczął realizuję projekt pn.: ?Promocja produktów lokalnych szansą na inicjowanie powstania lub wprowadzenia na rynek produktów, których podstawę stanowią lokalne zasoby poprzez organizację szkolenia i konkursu kulinarnego?. Projekt realizowany jest dzięki otrzymanemu dofinansowaniu ze środków Unii Europejskiej w ramach działania ?Wdrażanie lokalnych strategii rozwoju? ? mały projekt Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2007?2013.

W ramach projektu zorganizowane zostanie szkolenie “Promocja produktów lokalnych” nt. promocji produktów lokalnych poprzez inicjowanie powstawania i wprowadzania na rynek produktów których podstawę stanowią lokalne zasoby. Szkolenie potrwa dwa dni a każdy dzień szkoleniowy będzie trwał 8h (łącznie 16 h). Szkolenie zostanie zorganizowane w dniach 25-26 październik 2014 r. Pierwszy dzień szkolenia poświęcony będzie omówieniu zagadnień związanych z rejestracją produktów lokalnych jaka może być dokonywana przez osoby fizyczne, gospodarstwa agroturystyczne, restauratorów, organizacje pozarządowe i inne. W trakcie szkolenia trener przedstawi m.in. warunki wpisania produktów rolnych, środków spożywczych oraz napojów spirytusowych na listę produktów tradycyjnych, korzyści dla producentów oraz promocji regionu z tego płynące. Po omówieniu poszczególnych punktów wniosku o wpis na listę produktów tradycyjnych przeprowadzone zostaną zajęcia praktyczne poprzez wypełnianie wniosku na przykładzie produktów planowanych do rejestracji z terenu Lokalnej Grupy Działania Naszyjnik Północy. Drugi dzień szkolenia dotyczył będzie wprowadzenia do obrotu lokalnych i tradycyjnych produktów spożywczych. Trener omówi wymagania produkcji konwencjonalnej wynikające z podstawy prawnej sprzedaży produktów rolno spożywczych, zasad oznakowania produktów oraz wprowadzenia nowych przepisów w sprawie oznakowania żywności oraz konsekwencji wykrytych nieprawidłowości. Szkolenie będzie nieodpłatne i nie przyniesie dochodu wnioskodawcy. Nabór będzie otwarty a zgłoszenia przyjmowane na podstawie formularzy dostępnych u Wnioskodawcy i na jego stronie internetowej. O zakwalifikowaniu się na szkolenie będzie decydować kolejność zgłoszeń.

Kolejnym działaniem w ramach projektu będzie organizacja konkursu na spożywczy produkt lokalny z obszaru LGD. Celem konkursu będzie zachęcenie mieszkańców z terenu Naszyjnika Północy do zaprezentowania produktów lokalnej kuchni i w dalszym efekcie ich promocji oraz zachęcenie ich uczestników do wnioskowania o wpis na Listę Produktów Tradycyjnych prowadzoną przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Podczas konkursu będą prezentowane korzyści płynące z wpisu na w/w listę oraz przykłady produktów z terenu Naszyjnika Północy już tam umieszczonych. O zakwalifikowaniu się na konkurs będzie decydować kolejność zgłoszeń. Formularz zgłoszeniowy zawiera: dane osobowe uczestnika, opis produktu/potrawy, recepturę. Finał konkursu odbędzie się 8 listopada i będzie się składał z następujących części:

– część oficjalna: przywitanie gości, prezentacja uczestników oraz donatora oraz wykład w formie prezentacji multimedialnej na temat znaczenia systemu ochrony promocji i rozwoju produkcji wyrobów lokalnych; źródła finansowania dla producentów lokalnych i tradycyjnych produktów; procedur rejestracji i wypełniania wniosku o rejestrację lub wpis na listę produktów tradycyjnych.

– część główna: degustacja oraz ocena zgłoszonych produktów/potraw przez powołane jury (jury 5 osobowa).

– część końcowa: ogłoszenie wyników konkursu, wręczenie nagród oraz występy artystyczne.

W ramach podsumowania projektu zostanie wydany kalendarz ścienny na którym znajdzie się prezentacja laureatów w/w konkursu kulinarnego (zdjęcie wraz z przepisem). Kalendarze zostaną rozprowadzone bezpłatnie wśród uczestników konkursu, KGW i inne na terenie działania LGD Naszyjnik Północy przez koordynatora projektu (urzędy gmin, świetlice wiejskie, sołectwa itp.) oraz dostępne w siedzibie stowarzyszenia dla wszystkich zainteresowanych.

Zapraszamy do udziału w projekcie.

Do pobrania: