Stowarzyszenie ?Na Rzecz Rozwoju Miasta i Gminy? rozpoczął realizuję projekt pn.: ?Promocja produktów lokalnych szansą na inicjowanie powstania lub wprowadzenia na rynek produktów, których podstawę stanowią lokalne zasoby poprzez organizację szkolenia i konkursu kulinarnego?. Projekt realizowany jest dzięki otrzymanemu dofinansowaniu ze środków Unii Europejskiej w ramach działania ?Wdrażanie lokalnych strategii rozwoju? ? mały projekt Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2007?2013.
W ramach projektu zorganizowane zostanie szkolenie “Promocja produktów lokalnych” nt. promocji produktów lokalnych poprzez inicjowanie powstawania i wprowadzania na rynek produktów których podstawę stanowią lokalne zasoby. Szkolenie potrwa dwa dni a każdy dzień szkoleniowy będzie trwał 8h (łącznie 16 h). Szkolenie zostanie zorganizowane w dniach 25-26 październik 2014 r. Pierwszy dzień szkolenia poświęcony będzie omówieniu zagadnień związanych z rejestracją produktów lokalnych jaka może być dokonywana przez osoby fizyczne, gospodarstwa agroturystyczne, restauratorów, organizacje pozarządowe i inne. W trakcie szkolenia trener przedstawi m.in. warunki wpisania produktów rolnych, środków spożywczych oraz napojów spirytusowych na listę produktów tradycyjnych, korzyści dla producentów oraz promocji regionu z tego płynące. Po omówieniu poszczególnych punktów wniosku o wpis na listę produktów tradycyjnych przeprowadzone zostaną zajęcia praktyczne poprzez wypełnianie wniosku na przykładzie produktów planowanych do rejestracji z terenu Lokalnej Grupy Działania Naszyjnik Północy. Drugi dzień szkolenia dotyczył będzie wprowadzenia do obrotu lokalnych i tradycyjnych produktów spożywczych. Trener omówi wymagania produkcji konwencjonalnej wynikające z podstawy prawnej sprzedaży produktów rolno spożywczych, zasad oznakowania produktów oraz wprowadzenia nowych przepisów w sprawie oznakowania żywności oraz konsekwencji wykrytych nieprawidłowości. Szkolenie będzie nieodpłatne i nie przyniesie dochodu wnioskodawcy. Nabór będzie otwarty a zgłoszenia przyjmowane na podstawie formularzy dostępnych u Wnioskodawcy i na jego stronie internetowej. O zakwalifikowaniu się na szkolenie będzie decydować kolejność zgłoszeń.
Kolejnym działaniem w ramach projektu będzie organizacja konkursu na spożywczy produkt lokalny z obszaru LGD. Celem konkursu będzie zachęcenie mieszkańców z terenu Naszyjnika Północy do zaprezentowania produktów lokalnej kuchni i w dalszym efekcie ich promocji oraz zachęcenie ich uczestników do wnioskowania o wpis na Listę Produktów Tradycyjnych prowadzoną przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Podczas konkursu będą prezentowane korzyści płynące z wpisu na w/w listę oraz przykłady produktów z terenu Naszyjnika Północy już tam umieszczonych. O zakwalifikowaniu się na konkurs będzie decydować kolejność zgłoszeń. Formularz zgłoszeniowy zawiera: dane osobowe uczestnika, opis produktu/potrawy, recepturę. Finał konkursu odbędzie się 8 listopada i będzie się składał z następujących części:
– część oficjalna: przywitanie gości, prezentacja uczestników oraz donatora oraz wykład w formie prezentacji multimedialnej na temat znaczenia systemu ochrony promocji i rozwoju produkcji wyrobów lokalnych; źródła finansowania dla producentów lokalnych i tradycyjnych produktów; procedur rejestracji i wypełniania wniosku o rejestrację lub wpis na listę produktów tradycyjnych.
– część główna: degustacja oraz ocena zgłoszonych produktów/potraw przez powołane jury (jury 5 osobowa).
– część końcowa: ogłoszenie wyników konkursu, wręczenie nagród oraz występy artystyczne.
W ramach podsumowania projektu zostanie wydany kalendarz ścienny na którym znajdzie się prezentacja laureatów w/w konkursu kulinarnego (zdjęcie wraz z przepisem). Kalendarze zostaną rozprowadzone bezpłatnie wśród uczestników konkursu, KGW i inne na terenie działania LGD Naszyjnik Północy przez koordynatora projektu (urzędy gmin, świetlice wiejskie, sołectwa itp.) oraz dostępne w siedzibie stowarzyszenia dla wszystkich zainteresowanych.
Zapraszamy do udziału w projekcie.
Do pobrania: