Produkt lokalny to wyrób lub usługa, z która utożsamiają się mieszkańcy regionu, produkowana w sposób niemasowy i przyjazny dla środowiska, z surowców lokalnie dostępnych. Produkt taki staje się wizytówką regionu poprzez jego niepowtarzalny charakter. Na poziomie zerowym Baszty Młyńskiej można zapoznać się z różnego rodzaju wyrobami lokalnymi, które wyeksponowane są na specjalnie do tego celu przygotowanych regałach. Jest to Centrum Produktu Lokalnego, którego celem jest promowanie zasobów twórczości ludowej. Niektóre z wystawionych tu produktów wpisane są na Listę Produktów Tradycyjnych. Za tradycyjne metody produkcji uważa się metody wykorzystywane, co najmniej od 25 lat. Do tych produktów należy m.in. „wianek debrzneński”, który wytwarzany jest przez miejscową cukiernię o nazwie „Angelika”, miód leśny produkowany w Eko-Barć Ekologiczne Gospodarstwo Pszczelarskie w Biernatce oraz syrop z mniszka lekarskiego, produkowany przez Stowarzyszenie Solidarni „PLUS” Ośrodek Readaptacji EKO „Szkoła Życia” w Wandzinie. Oprócz produktów spożywczych znajdują się tutaj również wyroby rękodzielnicze, wykonane przez lokalnych mieszkańców. Obejrzeć tu można m.in. rzeźby wykonane z drewna, świeczki z wosku pszczelego, haft krajeński i kaszubski, przedmioty ozdobione techniką decoupage, obraz olejny przedstawiający pejzaż, aniołki wykonane na szydełku, ręcznie robioną biżuterię ukraińską, obraz zamku w Kwidzyniu wykonany haftem krzyżykowym.

Produkt lokalny jest dla mieszkańców danego regionu pospolity, natomiast dla osób z zewnątrz stanowi coś wyjątkowego i specyficznego. Staje się on wizytówką regionu poprzez wykorzystanie jego specyficznego i niepowtarzalnego charakteru oraz angażowanie mieszkańców w rozwój przedsiębiorczości.

Centrum produktu lokalnego
Facebook