Poniżej prezentujemy sprawdzone przepisy potraw, które przygotowały beneficjentki projektu w ramach konkursu kulinarnego pod nazwą „Tradycja w nowoczesnej kuchni” w dniu 22.09.2018r.

Zachęcamy do poszukiwania nowych smaków inspirowanych tradycją i życzymy wielu wspaniałych kulinarnych doznań.

 

Jaskółcze gniazda.

Składniki

  • 0,5 kg mięsa mielonego wieprzowego
  • 6 jajek
  • 1 cebula
  • 3 łyżki bułki tartej
  • Sól, pieprz, majeranek
  • Olej do smażenia

Przygotowanie

Przygotować mięso jak na mielone, dodać 1 jajko, bułkę tartą, sól ,  pieprz, majeranek do smaku. Dobrze wymieszać. Pozostałe 5 jajek ugotować na twardo. Obrane jajka okleić mięsem mielonym . Smażyć na patelni lub w głębokim tłuszczu około 15 minut. Podawać na ciepło lub jako danie na zimno.

                                                                                                                                        SMACZNEGO

                                                                                                                                  Elżbieta Gonia -Lasek

 

KOTLET FANTAZYJNY (nagroda publiczności)

Składniki:

-1 pierś kurczaka,

-kilka plastrów szynki,

-żółty ser (plastry),

– sól, pieprz do smaku

-ciasto naleśnikowe

WYKONANIE:

Pierś z kurczaka pokroić w plastry i lekko rozbić. Przyprawić do smaku. Na każdy plaster położyć szynkę i ser. Zwinąć w roladę, a następnie zamoczyć w cieście naleśnikowym. Usmażyć z obu stron w głębokim oleju na złoty kolor. Smakuje wyśmienicie zarówno na ciepło jak również jako zimna przekąska.

Życzę smacznego

Beata Żelazna

 

 

Zrazy wołowe z polentą i sałatką

(II nagroda w konkursie kulinarnym „Tradycja w nowoczesnej kuchni”.)

  • ZRAZY

(wołowe faszerowane grzybami i serem).

Składniki:

– wołowina na zrazy ok. 1 kg

-musztarda,

– grzyby (suszone ),

-żółty ser,

-bulion,

-zioła, natka pietruszki,, koper, sól, pieprz, gałka muszkatołowa,  cebula.

Grzyby dusimy na wolnym ogniu. Część pozostawiamy do sosu. Pozostałe stanowić będą farsz do zrazów.

Pokrojoną w plastry i rozbitą wołowinę należy posmarować musztardą. Na każdy plaster kładziemy duszone grzyby i kawałek żółtego sera. Zwijamy i dusimy na wolnym ogniu  w bulionie przez około 2 h.

  • POLENTA

Kaszę kukurydzianą ugotować według przepisu, ostudzić i pokroić na plastry. Usmażyć na patelni grillowej.

  • SAŁATKA

Mix sałat (cykoria, rukola, roszponka, kwiaty nagietka i nasturcji oraz fiołka, maliny, pomarańcza, czerwona porzeczka, owoc granatu, a także prażone nasiona słonecznika, lnu, dyni, maku oraz płatki migdałów.

DIP do sałatki przygotowujemy na bazie miodu, soku z cytryny oraz oliwy z oliwek.

Zrazy podajemy z polentą polaną sosem grzybowym i sałatką. Dekorujemy kwiatem cukinii obtoczonym w mące i usmażonym na głębokim oleju.

Życzę smacznego

Joanna Hessler

 

„PALUCHY CZAROWNICY” – poleca Lidia Wnuk

Składniki na kruche ciasto:

  • 225 g masła, zimnego i posiekanego
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1 łyżeczka ekstraktu z migdałów
  • 2 i 2/3 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli

Dodatkowo:

  • 3/4 szklanki obranych migdałów

Wszystkie składniki na ciasto szybko posiekać i zagnieść.  Z ciasta uformować kulę, lekko spłaszczyć, owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na 30 minut.

Po wyjęciu z lodówki ciasto dzielimy na małe kawałki, które rolujemy formujemy   średniej grubości palce ( w piekarniku urosną), na końcu ciastka wciskamy migdał (może być przecięty na pół, by paznokcie były cieńsze). Przed samym pieczeniem zalecane jest schłodzenie ciastek w lodówce – wtedy nie tracą kształtu, nie rozlewają się na blaszce.

Pieczemy  około 10 minut w temperaturze 200ºC. Po wyjęciu z piekarnika studzimy na kratce.

Smacznego

 

„MASZ BABO JAGO PLACEK”

CIASTO:

1 szklanka cukru,

1 szklanka mleka,

1 szklanka  oleju,

2 jajka,

3 łyżki kakao,

1 kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia,

1 łyżeczka sody,

szczypta soli,

mąka…

Składniki na ciasto miksujemy i pieczemy w okrągłej blaszce  przez ok. 40 minut w 180 0 C.

MASA – miksujemy:

500 g serka mascarpone,

500g śmietanki 36%,

cukier puder,

Ostudzone ciasto kroimy i przekładamy dżemem z czarnej porzeczki i masą. Dekorujemy najsmaczniejsze ciasto na świecie masą cukrowa  według uznania.

Wioletta Fierek

 

Projekt „Wieś z historią, jadłem i teatrem płynąca” realizowany w ramach Programu Operacyjnego Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich na lata 2014 – 2020. Operacja współfinansowana jest ze środków Unii Europejskiej w ramach Schematu II „Krajowa Sieć Obszarów Wiejskich”  Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata
2014–2020. Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020 – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Skip to content