Poniżej prezentujemy sprawdzone przepisy potraw, które przygotowały beneficjentki projektu w ramach konkursu kulinarnego pod nazwą „Tradycja w nowoczesnej kuchni” w dniu 22.09.2018r.
Zachęcamy do poszukiwania nowych smaków inspirowanych tradycją i życzymy wielu wspaniałych kulinarnych doznań.
Jaskółcze gniazda.
Składniki
- 0,5 kg mięsa mielonego wieprzowego
- 6 jajek
- 1 cebula
- 3 łyżki bułki tartej
- Sól, pieprz, majeranek
- Olej do smażenia
Przygotowanie
Przygotować mięso jak na mielone, dodać 1 jajko, bułkę tartą, sól , pieprz, majeranek do smaku. Dobrze wymieszać. Pozostałe 5 jajek ugotować na twardo. Obrane jajka okleić mięsem mielonym . Smażyć na patelni lub w głębokim tłuszczu około 15 minut. Podawać na ciepło lub jako danie na zimno.
SMACZNEGO
Elżbieta Gonia -Lasek
KOTLET FANTAZYJNY (nagroda publiczności)
Składniki:
-1 pierś kurczaka,
-kilka plastrów szynki,
-żółty ser (plastry),
– sól, pieprz do smaku
-ciasto naleśnikowe
WYKONANIE:
Pierś z kurczaka pokroić w plastry i lekko rozbić. Przyprawić do smaku. Na każdy plaster położyć szynkę i ser. Zwinąć w roladę, a następnie zamoczyć w cieście naleśnikowym. Usmażyć z obu stron w głębokim oleju na złoty kolor. Smakuje wyśmienicie zarówno na ciepło jak również jako zimna przekąska.
Życzę smacznego
Beata Żelazna
Zrazy wołowe z polentą i sałatką
(II nagroda w konkursie kulinarnym „Tradycja w nowoczesnej kuchni”.)
- ZRAZY
(wołowe faszerowane grzybami i serem).
Składniki:
– wołowina na zrazy ok. 1 kg
-musztarda,
– grzyby (suszone ),
-żółty ser,
-bulion,
-zioła, natka pietruszki,, koper, sól, pieprz, gałka muszkatołowa, cebula.
Grzyby dusimy na wolnym ogniu. Część pozostawiamy do sosu. Pozostałe stanowić będą farsz do zrazów.
Pokrojoną w plastry i rozbitą wołowinę należy posmarować musztardą. Na każdy plaster kładziemy duszone grzyby i kawałek żółtego sera. Zwijamy i dusimy na wolnym ogniu w bulionie przez około 2 h.
- POLENTA
Kaszę kukurydzianą ugotować według przepisu, ostudzić i pokroić na plastry. Usmażyć na patelni grillowej.
- SAŁATKA
Mix sałat (cykoria, rukola, roszponka, kwiaty nagietka i nasturcji oraz fiołka, maliny, pomarańcza, czerwona porzeczka, owoc granatu, a także prażone nasiona słonecznika, lnu, dyni, maku oraz płatki migdałów.
DIP do sałatki przygotowujemy na bazie miodu, soku z cytryny oraz oliwy z oliwek.
Zrazy podajemy z polentą polaną sosem grzybowym i sałatką. Dekorujemy kwiatem cukinii obtoczonym w mące i usmażonym na głębokim oleju.
Życzę smacznego
Joanna Hessler
„PALUCHY CZAROWNICY” – poleca Lidia Wnuk
Składniki na kruche ciasto:
- 225 g masła, zimnego i posiekanego
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 1 jajko
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 1 łyżeczka ekstraktu z migdałów
- 2 i 2/3 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki soli
Dodatkowo:
- 3/4 szklanki obranych migdałów
Wszystkie składniki na ciasto szybko posiekać i zagnieść. Z ciasta uformować kulę, lekko spłaszczyć, owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na 30 minut.
Po wyjęciu z lodówki ciasto dzielimy na małe kawałki, które rolujemy formujemy średniej grubości palce ( w piekarniku urosną), na końcu ciastka wciskamy migdał (może być przecięty na pół, by paznokcie były cieńsze). Przed samym pieczeniem zalecane jest schłodzenie ciastek w lodówce – wtedy nie tracą kształtu, nie rozlewają się na blaszce.
Pieczemy około 10 minut w temperaturze 200ºC. Po wyjęciu z piekarnika studzimy na kratce.
Smacznego
„MASZ BABO JAGO PLACEK”
CIASTO:
1 szklanka cukru,
1 szklanka mleka,
1 szklanka oleju,
2 jajka,
3 łyżki kakao,
1 kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia,
1 łyżeczka sody,
szczypta soli,
mąka…
Składniki na ciasto miksujemy i pieczemy w okrągłej blaszce przez ok. 40 minut w 180 0 C.
MASA – miksujemy:
500 g serka mascarpone,
500g śmietanki 36%,
cukier puder,
Ostudzone ciasto kroimy i przekładamy dżemem z czarnej porzeczki i masą. Dekorujemy najsmaczniejsze ciasto na świecie masą cukrowa według uznania.
Wioletta Fierek
Projekt „Wieś z historią, jadłem i teatrem płynąca” realizowany w ramach Programu Operacyjnego Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich na lata 2014 – 2020. Operacja współfinansowana jest ze środków Unii Europejskiej w ramach Schematu II „Krajowa Sieć Obszarów Wiejskich” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata
2014–2020. Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020 – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.