W 2017r. powstała w Lipuszu w powiecie kościerskim Fundacja Ocalić od Zapomnienia, natomiast swoją działalność rozpoczęła w 2018r. Założycielką Fundacji jest Pani Karola Bober, która pochodzi z rodziny o tradycjach kucharsko-piekarskich. W ramach odpłatnej działalności statutowej Pani Karola piecze chleby, korzystając przy tym z receptur sięgających jeszcze XIX wieku. W ofercie znajdziemy między innymi chleb gryczany, jasny lub ciemny orkiszowy, żytni na maślance, chleb na chmielu, wieloziarnisty z siemieniem lnianym i czarnuszką. Dodatkowo Pani Karola opracowała przepis na chleb bezglutenowy i chleb bez węglowodanów. Z uwagi na to, że chleby wypiekane są metodą tradycyjną, ich produkcja jest bardzo czasochłonna – trwa nawet do 40 godzin!

Chleb zrobiony przez Panią Karolę Bober zajął II miejsce w konkursie na najlepszy chleb domowego wypieku podczas Święta Chleba na Jarmarku Św. Dominika w Gdańsku.

Fundacja prowadzi sprzedaż okazjonalną podczas festiwalów, jarmarków, targów produktów regionalnych.

W swojej Zagrodzie Kaszubskiej w Lipuszu przy ulicy Młyńskiej Pani Karola Bober prowadzi również warsztaty dla dzieci i dla dorosłych, podczas których wszyscy wspólnie wypiekają chleb lub ciastka.

Fundacja Ocalić od Zapomnienia otrzymała dofinansowanie od Ośrodka Wsparcia Ekonomii Społecznej w Debrznie.

 

Fundacja Ocalić od Zapomnienia

ul. Derdowskiego 7

83-424 Lipusz (powiat kościerski)

tel. 605 449 569 (Karola Bober)

Chleb wypiekany metodą tradycyjną w Fundacji Ocalić od Zapomnienia w Lipuszu
Facebook
Ułatwienia